dissabte, 5 d’abril del 2014

Bandera negra

Amb la commemoració del tricentenari de la caiguda de Barcelona davant les tropes del poderós exèrcit de “Les dues corones”, estan sortint molts llibres, de tots els estils, que en parlen, això sí, gairebé tots des de la centralitat. Que sí, que ja està bé que es conegui amb naturalitat el nostre passat, però en els anys que va durar la guerra van passar moltes i importants coses en altres llocs del país.

Una de les poques publicacions que fins ara parla des de fora de Barcelona és “Bandera negra”, una novel·la històrica ambientada en el setge que Cardona va patir durant 34 dies i que va fer que la Guerra de Successió s’allargués més del previst; fins a l’11 de Setembre de 1714.


Som a finals de 1711 i les tropes borbòniques, un exèrcit d’uns 12.000 homes, avancen sense aturador cap a Barcelona des de la Catalunya central. Pel camí els queda el que segurament és el darrer obstacle a batre, la clau que els ha d’obrir la porta que dóna accés a la capital catalana, Cardona i el seu castell.
Alguns dels 2.000 vilatans, com els Llobet, marxen. Ells ho fan prou lluny per intentar evitar la batalla que s’acosta, i a l’hora ben a prop, ja que el seu fill és un dels sometents que ha estat cridat per defensar la fortalesa al costat del soldats austriacistes.
En el primer assalt borbònic per prendre la vila, cauen 600 defensors, deixant un contingent de només 1.200 efectius, entre civils i militars. Sembla fàcil derrotar-los i seguir avançant.
Als que han esperat massa per fugir, no els queda cap més sortida que refugiar-se al castell, és el cas dels Fàbrega. Per sort tenen temps d’entrar-hi abans de que tanquin les portes. Però, on és la seva filla Isabel?

Uns fets històrics, perfectament documentats, han permès a Jordi Santasusagna (assessorat per Francesc Serra, Doctor en Història moderna i autor d'"Els herois del 1714") escriure una novel·la on es barregen el dia a dia del setge, tan des del costat borbònic com de l’austriacista, ja que està plantejada gairebé com un diari de guerra, amb la ficció de la vida dels veïns. Ha teixit una trama fictícia que combina perfectament amb la real, on sentiments i vivències d’uns i altres, fan que es confonguin i et preguntis si en realitat no va ser així com ho van viure els civils.
“Bandera negra” és la història de la lluita d’un poble per defensar a mort la seva (la de tots) llibertat. I és que la bandera negra que onejava al costat de la de Sant Jordi, al punt més alt de la Torre de l’Homenatge, els deia a l’exèrcit borbònic que d’allà en sortirien lliures o morts.


Si em permeteu un consell, us recomano una escapada a Cardona per fer una de les visites guiades (“Cardona 1714, la fortalesa inexpugnable”) que es fan per conèixer millor el paper estratègic del castell i els llocs clau de l’entorn. Us ajudarà a ubicar-vos millor.

També hi ha l’opció, sobretot si teniu nens, de fer-ne una altra de la mà del Coronel Manuel Desvalls, governador del castell, i de Blanca, una vilatana. No és que sigui una visita pensada específicament pels més menuts, però sí que el fet de que sigui més curta i que no és un guia/historiador qui explica les coses, els ho fa més amè.

I encara una darrera cosa, el documental “1711.El setge de Cardona” que es va emetre al “Sense ficció”.


Gaudiu del llibre, les visites guiades i el documental.

1 comentari:

  1. Entrava per felicitar-te!!! ;-))

    Vaig a veure si et trobo en algun altre lloc :-)

    MOLT BON DIA DEL TEU SANT!!!

    ResponElimina